Πώς κάνουμε unit-testing

Τα βασικά

Οπότε, γρήγορα-γρήγορα, μάθατε ήδη ότι τα αρχεία που περιέχουν τεστάκια για τον κώδικά μας, σηματοδοτούνται από το _test.go στο όνομά τους. Αυτά τα αρχεία ψάχνει να βρει το εργαλείο go test και όταν τα βρει τα στέλνει στον compiler προς εκτέλεση. Χρησιμοποιώντας αυτή την ειδική ονοματολογία, τα αρχεία αυτά είναι απομωνομένα από τον βασικό μας κώδικα, συνεπώς όταν κάνουμε go build, ο compiler αγνοεί πλήρως την υπάρξει αυτών των _test.go αρχείων. Τα προσπερνάει – σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Για αυτό συνήθως, σε ένα περιβάλλον CI, φροντίζουμε πάντα να εκτελούμε go test ως ένα από τα στάδια του pipeline.

Πού βρίσκονται τα tests;

Ιδανικά, τα τεστ βρίσκονται στο ίδιο πακέτο με αυτό που υπάρχει ο κώδικας τον οποίον τεστάρουν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τοποθετήσετε το τεστ στον ίδιο φάκελο μαζί με τον κώδικα σας.

| example (directory)
 \
 \ 
  -- example.go
  -- example_test.go

Κατά συνέπεια, τα τεστάκια που θα γράψετε (τα test functions) θα αποτελέσουν μέρος του ίδιου του πακέτου. Αυτό φαίνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι την ονομασία του πακέτου στο αρχείο μας:

package example

Διαφορετικά, αυτό που κάνουν αρκετοί, είναι να χρησιμοποιήσουν ένα τρικ, προσθέτοντας _test στο όνομα του πακέτου:

package example_test

Ποιά η διαφορά;

Συνήθως, όταν γράφουμε ένα καινούριο πακέτο, ξεκινάμε με το unexported API. Οπότε ξεκινάμε να γράφουμε tests με τον πρώτο τρόπο, γιατί θέλουμε να τεστάρουμε το unexported API. Στην συνέχεια, όταν φτάνουμε στο σημείο που γράφουμε το exported API – το οποίο χρησιμοποιεί το unexported API – τότε αρχίζουμε και διαγράφουμε τα unexported τεστ, και ξεκινάμε να γράφουμε καινούρια exported τεστ. Οπότε, στην τελική, καταλήγουμε στην χρήση την δεύτερης προσέγγισης. Καθώς προγραμματίζουμε λοιπόν, είναι λογικό να έχουμε περισσότερα unexported τεστ στην αρχή, τα οποία όμως, τελικά τα μετατρέπουμε σε exported τεστ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζουμε το testing coverage που απαιτείται. Η θεωρία λέει ότι με τα unexported tests ελέγχουμε τον κώδικα του API μας, και μετα exported tests ελέγχουμε ότι κάποιος άλλος μπορεί να χρησιμοποιήσει το API μας. Είναι μία ενδιαφέρουσα ισορροπία που μαθένεται με την εμπειρία.

Verbosity

Τα τεστς τρέχουν συνήθως σε ένα περιβάλλον CI, και όταν αποτυγχάνουν θέλουμε να μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι πήγε στραβά. Συνεπώς είναι σημαντικό να υπάρχει κατανοητό output και να είναι αρκετά verbose έτσι ώστε να εντοπίσουμε το πρόβλημα γρηγορότερα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κάποιος να διαβάζει τα αποτελέσματα των tests και να μπορεί να συμπεράνει αν κάτι πέτυχε ή απέτυχε. Τα πιο κλασσικά σύμβολα για κάτι τέτοιο είναι το check_mark (με unicode 2713) και το ballot ή x (με unicode 2717). Οπότε αρχίζουμε κάπως έτσι:

package example

const (
  succeed = "\u2713"
  failed = "\u2717"
)

Πώς ονομάζω τις συναρτήσεις των τεστ μου;

Στην συνέχεια ακολουθούν οι συναρτήσεις που κάνουν τον έλεγχο. Είναι πολύ σημαντικό, αυτές οι functions, να ξεκινούν το όνομά τους με την λέξη Test και η επόμενη λέξη (η οποία συνήθως είναι το όνομα του πράγματος που τεσταρεται) να ξεκινάει με κεφαλαίο γράμμα. Δηλαδή: TestDownload. Αυτό υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη function είναι exported, διαφορετικά το go test εργαλείο δεν θα τη βρει. Για παράδειγμα:

func testdownload(t *testing.T) {} // δεν θα εκτελεστεί ποτέ, γιατί δεν θα την βρει το go test
func Testdownload(t *testing.T) {} // δεν θα εκτελεστεί ποτέ, γιατί δεν θα την βρει το go test
func Test_Download(t *testing.T) {} // θα εκτελεστεί, αλλά μοιάζει περισσότερο με Python παρά με Go
func TestDownload(t *testing.T) {} // αυτό είναι το σωστό

Ο ρόλος του T pointer

To δεύτερο πράγμα που προσέχουμε ότι ότι θα πρέπει να δέχεται ως είσοδο έναν testing T pointer. Αυτός ο pointer είναι όλη η ουσία. Το testing πακέτο έχει ένα API το οποίο είναι προσβάσιμο για εμάς μέσω του T pointer. Ο pointer αυτός είναι ουσιαστικά το όλο integration με το εργαλείο go test.

Λίγα πράγματα για το testing API

Μιας που αναφερθήκαμε στον T pointer, που μας κάνει expose το testing API της Go, ας μιλήσουμε λίγο για το τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό:

func (c *T) Error(args ...interface{})
func (c *T) Errorf(format string, args ...interface{})
func (c *T) Fail()
func (c *T) FailNow()
func (c *T) Failed() bool
func (c *T) Fatal(args ...interface{})
func (c *T) Fatalf(format string, args ...interface{})
func (c *T) Helper()
func (c *T) Log(args ...interface{})
func (c *T) Logf(format string, args ...interface{})
func (c *T) Name() string
func (t *T) Parallel()
func (t *T) Run(name string, f func(t *T)) bool
func (c *T) Skip(args ...interface{})
func (c *T) SkipNow()
func (c *T) Skipf(format string, args ...interface{})
func (c *T) Skipped() bool

log() και logf()

Αυτά που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι η Log() function της οποίας η δουλειά είναι να εμφανίσει ένα μύνημα στην οθόνη, το οποίο βελτιώνει το verbosity του τεστ μας. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστηκά ότι χρησιμοποιείται μόνο για να αιτιολογίσει κάποιο πρόβλημα ή αποτυχία του τεστ, απλά δίνει επιπλέον πληροφορίες εξηγόντας την συμπεριφορά του κώδικα που ελέγχουμε.

Error() και Errorf()

Μία άλλη συνάρτηση που χρησιμοποιείται συχνά είναι η Error() η οποία μας εμφανίζει και αυτή με την σειρά τις διάφορα μύνημα/πληροφορίες στην οθόνη (όπως και η Log()) αλλά με την διαφορά σηματοδοτεί την αποτυχία του τεστ.Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι σε αυτή την περίπτωση (της αποτυχίας), τα επόμενα τεστ θα συνεχίσουν να εκτελούνται.

Fatal() και Fatalf()

Τέλος, θα δούμε επίσης και την Fatal() η οποία κάνει ακριβώς ότι και Error() με την διαφορά ότι διακόπτει απότομα όλα τα τεστς και δεν εκτελείται περαιτέρω κώδικας. Αυτό συνήθως γίνεται όταν το σφάλμα είναι τόσο σημαντικό, όπου δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε.

Οπότε αυτές οι τρεις functions (Log, Error, και Fatal) είναι σίγουρα οι αγαπημένες μου, αφού λατρεύω να δίνω πληροφορίες για την συμπεριφορά των tests μου. Η όλη φιλοσοφία του unit testing είναι να διασφαλίσουμε ότι κάτι (ένα μικρό κομμάτι – unit) από τον κώδικά μας δουλεύει σωστά. Άσχετα με το αν αυτός κώδικας είναι exported ή unexported, το unit testing θα μας βοήθησει να δούμε αν αυτό το API συμπεριφέρεται σωστά αν και και μόνο αν του δώσουμε μία συγκεκριμένη είσοδο (input).

Παράδειγμα

Ας τεστάρουμε να δούμε αν η http.Get() δουλεύει σωστά. Η πιο σωστά, να διασφαλίσουμε ότι τα semantics της http.Get() call δουλεύουν όπως θα περίμενε κανείς. Ας ξεκινήσουμε δίνοντας κάποιες πληροφορίες:

package example

const (
  succeed = "\u2713"
  failed = "\u2717"
)

// TestDownload διασφαλίζει ότι η http Get function μπορεί να κάνει download το περιεχόμενο
func TestDownload(t *testing.T) {

}

Ας δώσουμε λοιπόν μία διεύθυνση την οποία θα τεστάρει. Θα δώσουμε την διεύθυνση του RSS feed του δικού μας blog και θα περιμένουμε να πάρουμε απάντηση 200.

package example

const (
  succeed = "\u2713"
  failed = "\u2717"
)

// TestDownload διασφαλίζει ότι η http Get function μπορεί να κάνει download το περιεχόμενο
func TestDownload(t *testing.T) {
  url := "https://gopher.gr/index.xml"
  statusCode := 200
}

Προσωπικά μας αρέσει η ιδέα της χρήσης given, when, then όταν γράφουμε unit-tests.

Μπορούμε να τα κατακερματίσουμε αυτά σε 3 codeblocks. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τα {} τα οποία ενώ η χρήση τους είναι να ορίσουν ένα καινούριο scope, εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε για readability του τεστ-κώδικά μας. Έτσι μπορούμε να έχουμε την Given section, την When section και την Then section πιο οργανωμένες μέσα στο αρχείο μας.

Εξίσου σημαντικό είναι να ελέγξουμε τι γίνεται στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό που θέλουμε. Είναι το ίδιο σημαντικό να ελέγχουμε για σφάλματα.

package example

import (
	"net/http"
	"testing"
)

const (
	succeed = "\u2713"
	failed = "\u2717"
)

// TestDownload διασφαλίζει ότι η http Get function μπορεί να κάνει download το περιεχόμενο
func TestDownload(t *testing.T) {
	url := "https://gopher.gr/index.xml"
	statusCode := 200

	t.Log("Given the need to test downloading a webpage content")
	{
		t.Logf("\tTest 0:\tWhen checking %q for status code %d", url, statusCode)
		{
			resp, err := http.Get(url)
			if err != nil {
				t.Fatalf("\t%s\tThen it should be able to make the Get call: %v", failed, err)
			}
			t.Logf("\t%s\tThen it should be able to make the Get call.", succeed)

			defer resp.Body.Close()

			if resp.StatusCode == statusCode {
				t.Logf("\t%s\tThen it should receive a %d status code", succeed, statusCode)
			} else {
				t.Errorf("\t%s\tThen it should receive a %d status code: %d", failed, statusCode, resp.StatusCode)
			}
		}
	}
}

Όπως βλέπετε υπάρχει αρκετό code duplication και η χρήση των {} μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που μας αρέσει προσωπικά και το χρησιμοποιούμε. Επίσης προσέξτε πόσο ίδια είναι η έξοδος για τα μυνήματα που δίνουμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το readability όταν θα έχετε πολλά tests και θα θέλετε να βρείτε τι πήγε στραβά. Προσέξτε επίσης την χρήση της Fatal() όπου αν κάτι εκεί στραβά, τότε τερματίζουμε το τεστ μας αμέσως, διότι δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε. Αν όλα πάνε καλά, καλούμε την defer για να κλείσουμε το Body όπως θα κάναμε κανονικά στο πραγματικό πρόγραμμα αν καλούσαμε την http.Get(). Τέλος έχουμε δύο ελέγχους για την απάντηση του server, όπου αν δεν είναι 200 τότε χρησιμοποιούμε την Errorf() για να μας δείξει το κατάλληλο μύνημα σφάλματος.

Τρέχοντας τα τεστς

go test

Ο πρώτος τρόπος να τρέξουμε το test είναι να πάμε στο directory που βρίσκεται το αρχείο-τεστ και να τρέξουμε το go test εργαλείο:

$ go test
PASS
ok   _/C_/Users/drpan/github/gophergr/content/post  0.580s

go test -v

Αφού περνάνε όλα τα tests, μας δείχνει PASS καθώς επίσης ότι χρειάστηκε 0.580 δευτερόλεπτα για να τα τρέξει. Τι γίνεται όμως αν θέλω να δω όλα τα όμορφα μυνήματα που λέγαμε νωρίτερα (ακόμα και στην περίπτωση που περνάνε όλα τα τεστ); Μπορώ να χρησιμοποιήσω το -v:

$ go test -v
=== RUN  TestDownload
--- PASS: TestDownload (0.10s)
    example_test.go:19: Given the need to test downloading a webpage content
    example_test.go:21:   Test 0: When checking "https://gopher.gr/index.xml" for status code 200
    example_test.go:27:   ✓    Then it should be able to make the Get call.
    example_test.go:32:   ✓    Then it should receive a 200 status code
PASS
ok   _/C_/Users/drpan/github/gophergr/content/post  0.158s

Τώρα βλέπετε ξεκάθαρα τον λόγω που χρησιμοποιήσαμε formatting για τα μυνήματα εξόδου. Είναι πολύ πιο εύκολο να διαβάσει κανείς ποιο σενάριο δοκιμάσαμε και τι τεστάραμε. Παρόμοιο αποτέλεσμα μπορούμε να πετύχουμε και με 3rd party packages όπως για παράδειγμα η godog (διαβάστε το άρθρο), αλλά ποιός ο λόγος να βάζουμε επιπλέον dependencies στον κώδικά μας;

Failure

Ας δοκιμάσουμε τώρα να δούμε τι γίνεται στην περίπτωση που το τεστ μας αποτυγχάνει. Για να το δούμε αυτό θα πρέπει να εισάγουμε μία ψεύτικη τιμή επίτηδες, όπου ξέρουμε εκ των προτέρων ότι πρόκειται για σίγουρη αποτυχία. Ένας εύκολος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να αλλάξουμε το statusCode από 200 σε μία άλλη τιμή:

  statusCode := 666

Ας τρέξουμε τώρα ξανά το τεστ να δούμε τι θα γίνει:

$ go test
--- FAIL: TestDownload (0.10s)
    example_test.go:19: Given the need to test downloading a webpage content
    example_test.go:21:   Test 0: When checking "https://gopher.gr/index.xml" for status code 666
    example_test.go:27:   ✓    Then it should be able to make the Get call.
    example_test.go:34:   ✗    Then it should receive a 666 status code: 200
FAIL
exit status 1
FAIL  _/C_/Users/drpan/github/gophergr/content/post  0.164s

Παρατηρούμε λοιπόν ότι στην περίπτωση του σφάλματος, το εργαλείο go tool πρόσθεσε αυτόματα την παράμετρο -v έτσι ώστε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες. Πάρα πολύ ωραία!

go test -run

Τέλος, θα εξετάσουμε τι γίνεται στην περίπτωση που θέλουμε να τρέξουμε μόνο ένα από τα επιμέρους tests μας. Για να το κάνουμε αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το go test -run <regular expression>. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να τρέξουμε όλες τις συναρτήσεις Test μας η οποίες ξεκινάμε με την λέξη Down, δηλαδή testDown* τότε θα κάνουμε:

$ go test -run Down
--- FAIL: TestDownload (0.10s)
    example_test.go:19: Given the need to test downloading a webpage content
    example_test.go:21:   Test 0: When checking "https://gopher.gr/index.xml" for status code 666
    example_test.go:27:   ✓    Then it should be able to make the Get call.
    example_test.go:34:   ✗    Then it should receive a 666 status code: 200
FAIL
exit status 1
FAIL  _/C_/Users/drpan/github/gophergr/content/post  0.161s

Οπότε, όπως βλέπετε είναι σημαντικό να ξέρουμε επίσης και τα ονόματα των συναρτήσεων μας, έτσι ώστε να τις φιλτράρουμε κατά το testing μας. Αυτά για σήμερα και καλό testing :D

Σχόλια powered by Disqus